Bine te-am regăsit 🔅
O fi sau nu un subiect bun de un weekend de mijloc de aprilie, nu știu. Dar pentru că în ultimele două săptămâni am vorbit mult despre procrastinare în sesiunile 1:1, am zis să scriu despre asta azi.
La final de martie am răspuns la întrebarea Ce pot să fac să nu mai procrastinez? prin 2 exerciții pe care și eu le folosesc, dar adevărul e că înainte de încerci să găsești răspuns la cum pui stop e și mai important să știi de ce și cum procrastinezi.
Dar dacă nu e procrastinare, ci simplă amânare?
Azi vreau să-ți las un exercițiu prin care poți afla răspunsul la întrebarea de mai sus, iar data viitoare îți scriu despre motivele din spatele procrastinării și diferite moduri prin care facem asta.
.
Cei mai mulți dintre oamenii care vin să lucreze cu mine îmi spun că au nevoie de claritate, dar în 80% din cazuri provocarea din umbră e procrastinarea.
Deși formulat diferit, mesajul e cam același:
Amân, deși știu că e important! Fac asta des, știu că lucrul acela tot trebuie făcut, dar nu-l fac până în ultimul moment. Cum scap de asta?
Procrastinarea e ceva ce ni se întâmplă tuturor și nu e lene și nici simplă amânare nu e.
Uite exercițiul despre care îți spuneam mai sus. E simplu și are 2 pași:
Scrie sau uită-te la lista lucrurilor pe care le ai de făcut azi sau mâine sau în zilele următoare [dacă e weekend când citești] și taie de pe ea orice lucru de prioritate mai mică față de cele pe care le-ai făcut până acum. Dacă nu e încă nimic bifat în listă, taie lucrurile pe care le consideri ca fiind de cea mai mică prioritate1.
Pasul 2 e să tai lucrurile care au un motiv întemeiat pentru întârziere [de exemplu, lucruri pentru care ai nevoie de informații suplimentare, sau lucruri pentru care ai nevoie de timp ca ideile să se așeze, să se lege între ele].
După ce ai făcut și al doilea pas, ce a rămas pe listă e procrastinare pură, mai ales dacă știi că nu e prima dată acolo.
Ei bine, cum e la tine? Amâni sau chiar procrastinezi?
Eu procrastinez când trebuie să scriu și mai ales dacă ceea ce scriu duce la expunere [oricât de mică]. Detaliez un pic în comentarii și sper ca asta să-ți dea curaj să scrii și tu acolo cum e la tine.
🎧 Din #myPocket
Azi las doar ceva de ascultat, ca să nu îți dau motive să procrastinezi :) > Sunete din spațiu. Mie Jupiter și Mercur îmi plac tare. Ție?
💬 Bine de știut
🟡 Ce urmează?
Exercițiile pe care le trimit prin două puncte sunt exerciții pe care le aplic în lucrul 1:1 și în programul de grup, ele fiind parte din procese mai complexe.
Dacă vrei să explorezi mai mult pe tema procrastinării, atunci poate e de interes pentru tine să știi că:
asta e tema pe care vom lucra în workshopurile din luna mai și te aștept cu drag dacă vrei să ni te alături 🔅
participarea la workshopuri și accesul la înregistrările lor sunt disponibile abonaților cu plată.
🟡 Despre abonamente
Până pe 30 aprilie abonamentul este de 8 euro/lună și 70 euro / an.
De la 1 mai va crește la 12 euro/ lună și 90 euro / an
Dacă ai deja un abonament, nu se schimbă nimic pentru tine de la 1 mai
🟡 Următoarele workshopuri
23 aprilie Cum și cui pun limite în relația cu timpul [2]
13 mai De ce și cum procrastinezi? [1]
28 mai De ce și cum procrastinezi? [2]
Asta a fost pentru azi.
Să-ți fie cu folos. Dacă nu acum, atunci când vei avea nevoie.
Cu drag și pe curând,
Erika
Sunt Erika de la plan.clar și tu citești două puncte, newsletterul celor în căutarea productivității pe-ndelete. Scriu despre provocările noastre, ale tuturor, legate de planificare și schimbări [mai mici sau mai mari] și despre cum le putem naviga într-o lume mult preocupată de productivitate. Nu livrez rețete în pași magici, ci îți lansez întrebări la care să-ți răspunzi pe îndelete și-ți las și exerciții scurte, care te pot ajuta să ieși din impas.
În ultima zi din lună primești ediția audio a newsletterului, adică mailul în care răspund la întrebările pe care le primesc pe parcursul lunii. Intenția mea e să răspund unei întrebări pe lună, dar pot fi și mai multe dacă oarecum sunt legate între ele.
Ai o întrebare la care ai vrea să-ți răspund în Aprilie? Las-o în formularul de mai jos:
Știu că se spune că prioritatea nu poate fi decât una, probabil nici mai mică sau mai mare nu poate fi, dar cred că discuția e mai largă și mă gândesc să o deschid curând într-o scrisoare / postare separată [după ce terminăm cu procrastinarea]